En la inauguración del mural «El pas de les Brigades Internacionals per Barcelona»

Una representación de la Associació Nou Barris per la República y de la Taula Unitària de Nou Barris per la República asistió a la inauguración del mural «El pas de les Brigades Internacionals per Barcelona» en el passeig de la Circumval·lació 7 de Barcelona.

El alumnado del Institut d’Ensenyament Secundari Quatre Cantons ha participado en un proyecto pedagógico sobre este episodio, en el que ha estado acompañado por Murs de Bitàcora, Amical de les Brigades Internacionals, Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme, SIDBRINT de la Universitat de Barcelona, y que ha culminado con la inauguración de un nuevo graffiti de Roc Black Block.

Fa 85 anys del comiat dels brigadistes, que van mostrar solidaritat i compromís amb la lluita antifeixista. D’aquell moment en el qual els brigadistes internacionals van cridar tots a una amb els camarades republicans el lema “No passaran”. D’aquell moment en què més de 40.000 persones de més de 53 països diferents van emprendre de manera clandestina el seu camí cap a Espanya, abandonant la seva terra, la seva gent i la seva vida, per lluitar per la llibertat no només d’Espanya, sinó de tot el món. 85 anys que semblen molt llunyans, però que, tot i això, encara recordem amb gratitud la grandesa i valentia dels seus actes en auxili del Govern de la República, que en aquell moment es veia amenaçat pel feixisme. Quan parlem de les Brigades Internacionals, parlem d’una consciència social plena de llibertat, igualtat i generositat. Per aquest motiu, i amb l’objectiu de conservar la memòria dels brigadistes, a l’Institut Quatre Cantons vam agafar l’encàrrec del Roc Blackblock i ens vam dedicar durant 5 setmanes a fer recerca i conèixer l’important paper d’aquestes persones. Durant aquest temps, també hem tingut l’oportunitat d’aprendre sobre casos i experiències específiques dins de les brigades. Entre elles trobem anècdotes tan interessants com l’Evelyin Hutchins, una brigadista que contràriament al que tothom esperava d’ella, va ser capaç de conduir ambulàncies durant la nit transportant ferits del front cap als hospitals. I anècdotes commovedores com la de l’Avelino Bruzzichesi, una metgessa que va presenciar com els franquistes, quan ja gairebé s’havia acabat la guerra, van deixar caure als carrers de Barcelona bombes amagades dins de capses de xocolata, que tot i no ser mortals, van servir per a deixar senyals de per vida en tots aquells republicans que s’oposaven a rendir-se davant la injustícia i la violència sense precedents dels franquistes. A més, aquestes classes dedicades a preservar la memòria de les Brigades Internacionals ens han servit per prendre consciència envers la situació del feixisme en l’actualitat, al que anomenem neofeixisme. Encara avui en dia la presència del feixisme és forta entre el jovent, especialment a les aules, on podem veure tendències feixistes, misògines, racistes… Per aquest motiu, com a jovent, tots i totes ens hem de comprometre a no deixar que les idees d’aquells brigadistes i el seu sacrifici per la nostra llibertat siguin en va. És important conèixer la història per poder deixar de banda aquestes actituds, i que aquest tipus d’injustícies es quedin en el passat. Per això, agraïm molt la possibilitat de participar en espais com aquest, en els quals puguem ser coneixedors de la història que ens envolta. Moltes gràcies i recordeu, el feixisme no és una opinió, és un crim.

No passaran! Per Aitana Maruny i Manuela Costa