Semana republicana en Nou Barris 2023

Ofrena floral de la Taula Unitària de Nou Barris per la República

Viernes 14 de abril, fiesta republicana con la Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme en el Casal de Barri SomLaPera de La Trinitat Nova.

Sábado 15 de abril, inauguración del atril dedicado a Josep Lluís Facerías en la plaça de les Madres de la plaza de Mayo, con intervenciones de la Marxa del Maquis del Barcelonès, la Ploma Negra, la Taula Unitària de Nou Barris per la República y la actuación de Jaume Arnella, que cantó La balada d’en Facerías.

Atril de Josep Lluís Facerías

Domingo 16 de abril, conmemoración de la proclamación de la Segunda República con intervenciones de la Asociación Socio Cultural y Club Senderista “La Desbandá”, las actuaciones de Antoni García Iranzo (cantautor y poeta), Inés Encuentra Martínez (poetisa) y la Coral Iaioflauta, la lectura del manifiesto de la Taula Unitària de Nou Barris per la República y las ofrendas florales.

Manifest 2023

La Taula Unitària de Nou Barris per la República vol agrair-vos la vostra participació en la commemoració del 92è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola i recordar els 150 anys de la Primera República.

Enguany hem convidat a l’Asociación Socio Cultural y Club Senderista “La Desbandá” que ens ha explicat la seva tasca de divulgació sobre la massacre de la població civil que fugia de l’ocupació feixista de Málaga per la “Carretera de la Muerte”. Amb la frase “Malditas sean las guerras y malditos los canallas que las provocan” hem volgut vincular la nostra pròpia història amb el patiment de les persones que fugen de les guerres actuals i tots els conflictes oblidats.

L’article 6 de la Constitució republicana de 1931 deia «España renuncia a la guerra como instrumento de política nacional» i el govern va fer passes per a democratitzar l’exèrcit i reduir el nombre d’efectius, però els alts comandaments eren d’extremadreta, havien comès crims contra la humanitat a Cuba, les Filipines, el Marroc… i, des de primera hora, conspiraren contra la República, donaren un cop d’estat, s’acarnissaren amb persones indefenses i imposaren una dictadura corrupta.

Ens preocupa un bel·licisme i militarisme creixent contra els que la societat no és prou crítica. Les guerres només porten fam, malaltia, mort i es fan, la majoria de vegades, per motius econòmics i geoestratègics: l’accés a les matèries primeres, els mercats comercials o les rutes de distribució. Els discursos que justifiquen les guerres sempre amaguen els seus veritables objectius, fer créixer els imperis i mantenir el neocolonialisme.

La indústria armamentística és un gran negoci i ven a governs que oprimeixen a la seva població o són al darrere dels conflictes d’altres països. La compra d’armes passa per davant de les necessitats reals de la gent i el malbaratament dels recursos públics va a més, perquè l’OTAN ens obligarà a gastar 27.000 milions d’euros en despesa militar quan, per exemple, tothom coneix les mancances en matèria d’ensenyament, habitatge, sanitat, la resta de drets socials… i encara estem lluny de complir el compromís del 0,7% del PIB pel desenvolupament internacional.

El patriotisme és la coartada dels canalles de la dreta que especulen amb els preus dels aliments, l’aigua, l’habitatge, la llum… retallen els serveis públics, no paguen els impostos que els pertoquen i obren la porta al feixisme.

La humanitat necessita aprofundir en la cultura de la pau, el diàleg, el feminisme, la germanor, la igualtat, l’internacionalisme solidari i la lluita contra el canvi climàtic, en definitiva una forma d’entendre el món que té les seves arrels en els valors republicans.

La República té noms de dona

Llibertat, igualtat i fraternitat

Como novedad, la Taula Unitària de Nou Barris per la República ha creado el premio Fraternitat y se lo hemos entregado a la Asociación Socio Cultural y Club Senderista “La Desbandá”.

Premio Fraternitat de la Taula Unitària de Nou Barris per la República
Asociación Socio Cultural y Club Senderista “La Desbandá”